Άνοιξαν τα σχολεία και η προσαρμογή στο νέο πρόγραμμα είναι μια μεγάλη πρόκληση, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Εσείς, οι γονείς είστε όμως κυριώς υπεύθυνοι να επαναφέρετε τους ρυθμούς της οικογένειας. Ψυχολόγοι, οικογενειακοί σύμβουλοι και ψυχίατροι, συμφωνούν ότι το κλειδί για μια ισορροπημένη χρονιά με λιγότερο άγχος είναι η καλή οργάνωση και το σταθερό πρόγραμμα. Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που θα βοηθήσουν εσάς και την οικογένειά σας να κρατήσετε τον έλεγχο. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές.

  1. Δύο εβδομάδες πριν την πρώτη μέρα στο σχολείο, ρυθμίστε το «ρολόι» των παιδιών σας σε σχολικές ώρες. Το πρωινό ξύπνημα, έτσι δε θα είναι τόσο μαρτυρικό.
  2. Επιλέξτε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα όπως αθλητισμό, χορό, δημιουργικά εργαστήρια, ώστε να κρατήσετε τα παιδιά σας δραστήρια.

  3. Ξεκινήστε να επισκέπτεστε πολιτιστικούς χώρους, αξιοθέατα και μουσεία ώστε να δώσετε πιο «ακαδημαϊκά» ερεθίσματα τα μυαλουδάκια των παιδιών σας.
  4. Ξεκινήστε ένα ημερολογιακό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να είναι ένας πίνακας ή ένα ημερολόγιο τοίχου, που να μπορούν εύκολα να χρησιμοποιούν τα παιδιά για να διαχειρίζονται τις δραστηριότητές τους.

  5. Δοκιμάστε εφαρμογές όπως το iHomework ή το MyHomeWork για να βοηθήσετε το παιδί σας να οργανώσει τις εργασίες του.
  6. Αφήστε το παιδί να επιλέξει το ημερολόγιο ή το είδος προγράμματος που τους αρέσει περισσότερο. Θα βρείτε κταπληκτικούς planners και organizers σε καταστήματα χαρτικών.
  7. Καθιερώστε εβδομαδιαίες συναντήσεις για να παρακολουθείτε το πρόγραμμα των παιδιών σας και να το βοηθάτε να το φέρει εις πέρας έγκαιρα, χωρίς άγχος.
  8. Επανεξετάστε τους κανόνες σχετικά με το χρόνο που επιτρέπεται να περνάνε τα παιδιά σας μπροστά από την οθόνη είτε πρόκειται για τηλεόραση, είτε για υπολογιστές και tablet. Τι επιτρέπεται και πότε. Προσπαθήστε να είστε συγκεκριμένοι και συνεπείς!
  9. Καθιερώστε κάποια διαστήματα οικογενειακού χρόνου. Περιόδους, δηλαδή, που θα αφιερώνετε όλοι μαζί σαν οικογένεια, είτε πριν το φαγητό είτε πριν τον ύπνο.
  10. Καθιερώστε μια μέρα της εβδομάδας που όλοι μαζί θα κάνετε κάποια δραστηριότητα.
  11. Παρακολουθήστε πόσο χρόνο τους παίρνει να κάνουν τα μαθήματά τους ώστε να τα βοηθήσετε να διαχειριστούν καλύτερα το χρόνο τους.
  12. Χρησιμοποιήστε χρονοδιακόπτη για μια εργασία παραδείγματος χάρη, ώστε να συνηθίσουν τα παιδιά να παραμένουν συγκεντρωμένα για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
  13. Μάθετε στα παιδιά σας να βάζουν προτεραιότητες στις υποχρεώσεις τους φτιάχνοντας to do λίστες με deadlines.
  14. Μετά από κάθε μάθημα που ολοκληρώνουν να διαβάζουν, καλέστε τα να κάνουν ένα διάλειμμα κάνοντας μια μικρή βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο.
  15. Βάλτε ένα ξυπνητήρι να χτυπά τη συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, που θα δίνει το σύνθημα να ξεκινήσει η το διάβασμα.
  16. Κανονίστε ημέρες παιχνιδιού με 2-3 συμμαθητές τους για να τα βοηθήσετε να ξαναχτίσουν τους κοινωνικούς τους δεσμούς.

  17. Πριν βγείτε να αγοράσετε τα σχολικά είδη για τη νέα χρονιά, ελέγξτε τι σας έχει μείνει από πέρσι.
  18. Πάρτε τα παιδιά μαζί σας για την αγορά των σχολικών ειδών και αφήστε τα να επιλέξουν τα ίδια τι τους αρέσει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας.
  19. Καθιερώστε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού ως χώρο μελέτης.
  20. Απομακρύνετε παράγοντες που αποσπούν την προσοχή από το διάβασμα όπως τηλεόραση, κονσόλες παιχνιδιών από το σημείο μελέτης.
  21. Καθορίστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και αν είναι εφικτό, εφαρμόστε και μεσημεριανή ξεκούραση.
  22. Παρακολουθήστε τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες ώστε να μην υπερφορτωθεί το πρόγραμμά τους. Ανάλογα το παιδί, επιλέξτε όσα αντέχει να παρακολουθήσει.
  23. Ζητήστε τα παιδιά σας να θέσουν κάποιους ρεαλιστικούς στόχους για τη χρονιά, όπως, για παράδειγμα, να διαβάσουν 20 εξωσχολικά βιβλία.
  24. Δημιουργήστε μια λίστα με διασκεδαστικές δραστηριότητες για μετά το σχολείο για να ξεδίνουν τα παιδιά σας (βόλτες στη φύση, paintball, σινεμά, λούνα παρκ, ψάρεμα…).
  25. Κρατήστε επαφή από νωρίς με τους δασκάλους τους, ώστε να εντοπίσετε έγκαιρα τυχόν προβλήματα.

  26. Γίνετε το πρότυπό τους διεκπεραιώνοντας κι εσείς κάποια υποχρέωσή σας όση ώρα εκείνα διαβάζουν.
  27. Επιλέξτε τα ρούχα της επόμενης μέρας από το προηγούμενο βράδυ για να αποφύγετε το πρωινό δράμα.
  28. Εκτυπώστε μια λίστα πρωινής ρουτίνας που θα το βοηθήσει να αυτονομηθούν. Τα στοιχεία που μπορεί να περιλαμβάνει είναι: Τουαλέτα, βούρτσισμα δοντιών, ντύσιμο, στρώσιμο κρεβατιού, πρωινό, κολατσιό στην τσάντα, αναχώρηση!
  29. Αφήστε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα καθημερινά τους γεύματα.
  30.  Αγοράστε τους επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία νερού (παγουράκια) για να τα ενθαρρύνετε να πίνουν περισσότερο νερό.
  31. Έχετε πάντα μέσα στην τσάντα τους ένα χαρτζιλίκι για περίπτωση ανάγκης.
  32. Χρησιμοποιείστε θετική παρακίνηση για να πετύχετε στόχους. Για παράδειγμα πείτε «μόλις τελειώσεις τις ασκήσεις θα πας για παιχνίδι, και όχι αν δεν τελειώσεις τις ασκήσεις δεν έχει παιχνίδι.
  33. Βάλτε ειδοποίηση ύπνου μισή ώρα πριν την ώρα ύπνου, για να έχετε χρόνο να χαλαρώσετε και να προετοιμαστείτε.

  34. Συζητήστε ανοιχτά με το παιδί σας για τα συναισθήματά του σχετικά με την επιστροφή στο σχολείο, για το αν θα κάνει φίλους, αν θα είναι καλός μαθητής, πώς να αντιδρά σε περιστατικά bullying, πώς να επικοινωνεί με το δάσκαλό του κλπ.
  35. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και οργανώστε ευχάριστες δραστηριότητες.

H προετοιμασία είναι το παν. Παραμείνετε ήρεμοι και δυνατοί, ώστε να τους παρέχετε τη σταθερότητα που χρειάζονται για να προσαρμοστούν.