Ποιες τροφές αποτελούν Brain Foods και ενισχύουν τις γνωστικές μας λειτουργίες;

Τι μπορείς να καταναλώνεις για να ενισχύσεις τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την παραγωγικότητα και τη γενική εγκεφαλική σου υγεία;

 

Σοκολάτα

Ξέρω τι σκέφτεσαι τώρα… Την έχεις ήδη στη ζωή σου, αλλά θα σου πω πως δεν είναι όλες οι σοκολάτες φτιαγμένες με τον όμοιο τρόπο, ούτε και έχουν να σου προσφέρουν τα ίδια.

Η σοκολάτα μπορεί να σου κάνει πολύ καλό. Μάλιστα, όσο υψηλότερη η περιεκτικότητά της σε κακάο και λιπαρά τόσο το καλύτερο!

Η μαύρη σοκολάτα -και εδώ μιλάμε για 70% και παραπάνω περιεκτικότητα σε κακάο– περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορούν ακόμα να χαμηλώσουν την πίεση και να βελτιώσουν την ροή του αίματος στην καρδιά και το μυαλό.

Τα φλαβονοειδή που εμπεριέχει έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν την αιμάτωση του εγκεφάλου είτε είσαι 15 είτε 70 χρονών. Έρευνα του Harvard Medical School έδειξε πως το να πίνει κανείς μια κούπα (καλής ποιότητας) κακάο αυξάνει την αιμάτωση του εγκεφάλου για δύο με τρεις ώρες. Αυτή η αύξηση της ροής οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης κατά 30%. Η αυξημένη αιμάτωση μπορεί μάλιστα να προλάβει την μείωση των γνωστικών λειτουργιών σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα φλαβονοειδή του κακάο εισέρχονται και συγκεντρώνονται στα σημεία του εγκεφάλου, κυρίως στον ιππόκαμπο, που είναι υπεύθυνα για τη μάθηση και τη μνήμη αυξάνοντας έτσι τις επιδόσεις σε τεστ γνωστικής αξιολόγησης. Η σοκολάτα περιέχει επίσης μικρή ποσότητα καφεΐνης, που σε μικρές δόσεις ενισχύει τη μνήμη, τη διάθεση και τη συγκέντρωση.

Tip: Άφησε λοιπόν στην άκρη τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα και προτίμησε εκείνες που έχουν τουλάχιστον 70% κακάο. Και θα πάρεις τη «δόση» σου και θα κάνει καλό στο μυαλό και την καρδιά σου. Δυο- τρία κομματάκια καλής, ποιοτικής σοκολάτας θα κάνουν τη δουλειά.

 

Μύρτιλλα

Τα μύρτιλλα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μεταξύ αυτών και βιταμίνη C και Κ, καθώς και φυτικές ίνες. Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητα σε γαλλικό οξύ προστατεύουν τον εγκέφαλο από εκφύλιση και οξειδωτικό στρες, πράγμα που μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις νόσων που σχετίζονται με το γήρας, όπως η άνοια και το Alzheimer. Επίσης, μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και τη μάθηση ενώ φαίνεται να μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Όσο πιο ώριμα είναι τα μύρτιλλα τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Μπορείς να καταλάβεις πόσο ώριμα είναι από το σκούρο μπλε χρώμα τους.

Tip: Αν θέλεις να αποφύγεις τη ζάχαρη, καλό είναι να αποφεύγεις τα αποξηραμένα μύρτιλλα. Οι ευεργετικές επιδράσεις τους είναι ίδιες, είτε καταναλώνονται φρέσκα είτε αποξηραμένα. Εκείνο που αλλάζει όμως είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες.

Avocado

Το αβοκάντο ανήκει στα πιο υγιεινά φρούτα που μπορείς να καταναλώσεις. Πολλοί δεν το προτιμούν λόγων της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Όμως, τα λιπαρά αυτά είναι μονοακόρεστα και ανήκουν στην κατηγορία λιπαρών οξέων που πρέπει να καταναλώνεις. Κρατούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κάνουν το δέρμα σου να λάμπει.

Άλλωστε, χρειαζόμαστε καλά λιπαρά. Μην ξεχνάς πως ο εγκέφαλος αποτελείταί κατά 60% επί ξηρού από λίπος και τα κύτταρά του ανανεώνονται διαρκώς. Θέλεις, λοιπόν, να του παρέχεις τις καλύτερες πρώτες ύλες για να είναι τα νέα κύτταρα υγιή.

Το αβοκάντο, λοιπόν, περίεχει βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ, βοηθά την πρόληψη θρόμβων στον εγκέφαλο -πράγμα που μας προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια- και ενισχύει τις γνωστικές μας λειτουργίες. Ειδικά τη μνήμη και την συγκέντρωση.

Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β και C. Και οι δυο αυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται από το σώμα σου και απαιτούν καθημερινή πρόσληψη. Άσε που έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη και τη χαμηλότερη σε σάκχαρα μεταξύ φρούτων.

Tip: Το αβοκάντο τρώγεται όταν έχει ωριμάσει αρκετά και έχει μαλακώσει η σάρκα του. Μάλιστα, λίγο στίμμένο lime ή λεμονάκι θα του δώσει ακόμα καλύτερη γεύση.

 

Πηγή: phyllisgabriel.com