Μετρά αντίστροφα η έναρξη του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την προπώληση των εισιτηρίων να ξεκινά την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει συνολικά 237 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων τα 34 θα συμμετάσχουν στα διαγωνιστικά του τμήματα.

Γράφει η Χριστίνα Μισιρλή
Φωτογραφίες: Νικηφόρος Ντέμπος

Το πόστερ του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης υπογράφει ο σουηδός ζωγράφος και εικονογράφος Ντάνιελ Ένγκνεους / Daniel Egnéus, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα.

Το σκεπτικό για τα πόστερ του 25ου ΦΝΘ:

Για το πόστερ του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ζήτησαν από τον καλλιτέχνη να εμπνευστεί από την καρδιά, τον χάρτη μας, τα μάτια μας σε έναν κόσμο που μεγαλώνει και την ίδια στιγμή μικραίνει. Στο σινεμά, στις τέχνες, η καρδιά είναι ένα διαχρονικό σύμβολο, μια υπενθύμιση της ανθρώπινης κατάστασης, είτε αγαλλιάζει, είτε ραγίζει.

Με τα λόγια του δημιουργού: «Η καρδιά είναι όσα αγαπάμε και όσα αποδοκιμάζουμε. Είναι το αίμα μας και η ψυχή μας και κρύβεται πίσω από κάθε ανθρώπινη ιστορία».

Στο προσκήνιο θέματα που απασχολούν την κοινωνία

Το 25ο ΦΝΘ πρόκειται να καλύψει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων που απασχολεί έντονα την κοινωνία. Ένα από αυτά τα θέματα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου η τραγωδία δεν έχει ακόμα τελειώσει. Μάλιστα, στις 24 Φεβρουαρίου 2023 κλείνει ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου. Ακόμα μερικά θέματα είναι το καθεστώς του Ιράν και τα δικαιώματα των γυναικών, η κλιματική αλλαγή, η έμφυλη βία και η καθημερινότητα των Ρομά.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τη μαύρη επέτειο στις 15 Μαρτίου όπου και αναχώρησε το πρώτο τρένο με τους Έλληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης με προορισμό το Άουσβιτς. Φέτος, αυτή η μαύρη σελίδα στην ιστορία μας κλείνει 80 χρόνια. Το Ντοκιμαντέρ ονομάζεται «Αντίο Κερίδα», που προέρχεται από ένα παραδοσιακό σεφαραδίτικο τραγούδι το οποίο λέγεται ότι τραγουδούσαν οι Εβραίοι όταν έφευγαν από τη Θεσσαλονίκη.

Ανακαλύψτε 60 συναρπαστικά ελληνικά ντοκιμαντέρ

Δυναμικά και συναρπαστικά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 12 Μαρτίου 2023 τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά. Συνολικά, 60 μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα θα προβληθούν στα τρία διαγνωστικά τμήματα, Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers και >>Film Forward, καθώς και στα τμήματα Ανοιχτοί Ορίζοντες, NextGen, Πλατφόρμα και Από οθόνη σε Οθόνη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έλληνες επαγγελματίες του σινεμά στο έργο τους, το Φεστιβάλ στηρίζει για μία ακόμα χρονιά έμπρακτα το ελληνικό ντοκιμαντέρ, καταβάλλοντας αντίτιμο ενοικίασης σε όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, συνεχίζεται και φέτος ο θεσμός των καθολικά προσβάσιμων προβολών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το σπουδαίο ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή Αγέλαστος Πέτρα (2000) σε καθολικά προσβάσιμη προβολή. Το ντοκιμαντέρ θα είναι προσβάσιμο τόσο στις αίθουσες του Φεστιβάλ, όσο και στις διαδικτυακές προβολές του.

Θεσσαλονίκη-Ελευσίνα: μια διαδρομή πολιτισμού

Από τη Θεσσαλονίκη στην Ελευσίνα. Από την Ελευσίνα στη Θεσσαλονίκη. Τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες, εικαστικά έργα και βίντεο δημιουργίες, ένα αξέχαστο ελληνικό ντοκιμαντέρ και μια τριήμερη δράση που μετατρέπει το σινεμά σε ζωντανή και ανοιχτή διαδικασία είναι τα σημεία-σταθμοί σε μια διαδρομή διπλής κατεύθυνσης. To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σάς προσκαλούν να την ανακαλύψετε.

Πιο συγκεκριμένα, στο 25ο Φεστιβάλ θα γνωρίσουμε μέσα από ένα spotlight την κινηματογραφική πτυχή του καλλιτέχνη Άντριαν Πάτσι, που παρουσιάζει το νέο του εικαστικό έργο στην Ελευσίνα.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα μπορούμε να ακούσουμε και 21 podcasts. Παράλληλα, το Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός «Oscar qualified», αφού η ταινία που κερδίζει τον Χρυσό Αλέξανδρο βρίσκει αυτόματα θέση στη λίστα προεπιλογής των Όσκαρ, όπως έγινε πέρυσι με το φιλμ «Σπίτι από θραύσματα» που φέτος είναι υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Αφιερώματα όμως θα πραγματοποιηθούν στον Έλληνα δημιουργό Σταύρο Ψυλλάκη και στον Αυστριακό σκηνοθέτη Νικολάους Γκέιχάλτερ στους οποίους θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος, ενώ αμφότεροι θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη θα βρεθεί όμως και η βραβευμένη με Όσκαρ παραγωγός Φίλιπα Κοβάλσκι ως καλεσμένη του Φεστιβάλ.

Την οικολογική «πράσινή» του συνείδηση δείχνει όμως το Φεστιβάλ και μέσα από τη μείωση της παραγωγής και διάθεσης έντυπου υλικού. Το πρόγραμμα που θα εκδοθεί σε λιγότερα αντίτυπα θα περιλαμβάνει και τις συνόψεις των ταινιών, ενώ το περιοδικό της διοργάνωσης «Πρώτο Πλάνο» εκδόθηκε μόλις σε 2000 αντίτυπα που διατίθενται δωρεάν. Το 80% των ταινιών θα είναι διαθέσιμες και Online.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 12 Μαρτίου στο Ολύμπιον και στις αίθουσες του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης ενώ φέτος προστίθεται σε αυτήν και το Μακεδονικόν.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης απήγγειλε το καθιερωμένο ποίημα. Φέτος ακούσαμε το το ποίημα του Τσέχου ποιητή Μίροσλαβ Χόλουμπ «Η πόρτα». Ένα επίκαιρο ποίημα που παρακινεί σε δράση τον αποδέκτη των λόγων του, μια δράση που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα.

Περισσότερα για το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δείτε ΕΔΩ