Χρειάστηκε να περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή είναι σαν τα γενέθλια κεράκια. Πρέπει πρώτα να τα σβήσεις, αν θες να φας την τούρτα!

Γράφει ο Ευθύμης Κάλφας

Από το να κάθομαι να μιζεριάσω που μεγαλώνω αποφάσισα να συγκεντρώσω  τα 25 μεγάλα μαθήματα που πήρα στα πρώτα 25 χρόνια της ζωής μου, ελπίζοντας ότι κάτι απ’ αυτά θα σου φανούν και εσένα χρήσιμα!

1. Όταν Θα Πέφτεις Μια, Δυο Θα Πρέπει Να Σηκώνεσαι.

Πέφτουμε πάντα. Από τα πρώτα βήματα όταν ήμασταν μωρά μέχρι εκείνα τα τεράστια στην εφηβεία. Μακριά από την ασφάλεια του σπιτιού. Δεν είναι κακό το πάτωμα. Ίσα-ίσα. Το χρειάζεσαι για να μπορέσεις να σηκωθείς. Κακό  είναι που καταπιέζεσαι επειδή τρέμεις μη σε δουν να πέφτεις. Εξάλλου, αν δε μπορείς να αποφύγεις μια τούμπα, προσπάθησε τουλάχιστον να την κάνεις θεαματικά!

2. Να Μοιράζεσαι Τα Πράγματα Σου.

Από μικρός θυμάμαι που η μαμά έλεγε: «Όταν θα έχεις μια σοκολάτα στο χέρι σου, πρώτα θα τη μοιράζεις στους γύρω σου και μετά θα τρως εσύ. Αν δε θέλεις να τη μοιραστείς, τότε να κάτσεις κάπου μόνος να τη φας και όχι μπροστά σε άλλους». Δεν ξέρω αν αυτή η συμβουλή έχει κάποια ψυχολογική βάση, αυτό που γνωρίζω όμως σίγουρα είναι ότι χάρη αυτής έμαθα να μοιράζομαι στη ζωή μου από τα πιο ασήμαντα μέχρι τα πιο σημαντικά πράγματα!

3. Δεν Έχουμε Έρθει Σ” Αυτόν Εδώ Τον Κόσμο Για Να Μάθουμε Στους Άλλους Πώς Να  Συμπεριφέρονται.

Πες το έλλειψη χρόνου. Πες το βαρεμάρα. Μπορείς να το πεις και ότι δεν έχεις το δικαίωμα. Από όποια πλευρά και να το εξετάσεις το να διδάσκουμε συμπεριφορές είναι κάτι οξύμωρο για τις ανθρώπινες σχέσεις. Εκτός βέβαια αν είσαι life coach με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών.

4. Δε Θα Πάρεις Αν Δε Ζητήσεις!

Δε γίνεται να διαβάσεις το μυαλό των ανθρώπων πουλάκι μου εκτός αν είσαι x-men!  Οπότε ζήτησε αυτό που πραγματικά θέλεις. Το αν στο τέλος πραγματοποιηθεί δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Τουλάχιστον όμως θα ξέρεις ότι εσύ…ρώτησες.

5. Μερικοί Άνθρωποι Μπορούν Να Βγάλουν Τον Κακό Σου Εαυτό. Απομάκρυνε Τους.

Σε αυτό το πράγμα που λέγεται ζωή, υπάρχουν άνθρωποι που εμπνέουν και άλλοι που κάνουν τα πάντα για να τους απομακρύνεις από δίπλα σου. Γιατί δεν τους βοηθάς; Στο χέρι σου είναι με ποιον  θα αποφασίσεις να μοιραστείς τις δικές σου στιγμές. Εξάλλου η ζωή είναι πολύ μικρή (να το και το δεύτερο κλισέ) για να σπαταλάς ενέργεια σε ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι σκατά.

6. Άνθρωποι Που Σ” Αγαπάνε Δε Θα Σε Κάνουν Ποτέ Να Κλάψεις.

Μα και αν το κάνουν, αυτό θα είναι λόγω χαράς και πίστεψε με, θα κλαίνε και αυτοί μαζί σου.

7. Ένας Γρήγορος Και Ξαφνικός Χωρισμός Είναι Προτιμότερος Από Μια Αργή Και Ταλαιπωρημένη Σχέση.

Και πίστεψε, θα ακολουθήσουν και άλλοι μέχρι να καταλήξεις στο δικό σου λιμάνι (ναι,ναι, μόλις σε αποκάλεσα μαούνα)

8. Δε Χόρτασε Κανένας Με Ένα Γιαούρτι Για Βραδινό!

Αφιερωμένο σε όλα εκείνα τα βράδια που κοιτούσες το ταβάνι μέχρι να ξημερώσει για να έρθει η ώρα του πρωινού.

9. Όλοι Στη Ζωή Μας Πρέπει Έστω Και Μια Φορά Να Δουλέψουμε Ως Σερβιτόροι.

Η δουλειά δεν είναι ντροπή και το σερβιτοριλίκι είναι το πιο δυνατό σχολείο. Με αυτό θα δοκιμάσεις την υπομονή σου, θα μάθεις να επικοινωνείς και να είσαι σίγουρος ότι κανένας άλλος πρώτος μισθός δε θα καταφέρει να σε κάνει να τον εκτιμήσεις τόσο, όσο ο πρώτος του σερβιτόρου.

10. Μπορείς Να Πεις Το Χειρότερο Πράγμα Με Τον Καλύτερο Τρόπο Και Το Καλύτερο Με Το…Χειρότερο Τρόπο.

Πες το διπλωματία, τακτική ή απλά…καλοί τρόποι! Το παν στη ζωή, όπως και στη διαφήμιση, είναι να μπορείς να πλασάρεις ένα κακό προϊόν ως κάτι που οι καταναλωτές δε μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Αν το καταφέρεις τότε έχεις λύσει σχεδόν όλα σου τα προβλήματα.

11. Οι Ανθρώπινες Σχέσεις Δεν Είναι Άσπρο Ή Μαύρο!

Στις σχέσεις των ανθρώπων αν κάτι δεν είναι «ό,τι» δεν σημαίνει πώς είναι «διότι». Όλοι κουβαλάμε ένα παρελθόν με το οποίο καλώς ή κακώς δεν έχουμε συμφιλιωθεί ακόμα. Οκ, δεν είσαι αναγκασμένος να ζεις τα ψυχολογικά μου όπως και εγώ δεν μπορώ να είμαι το «Yang» στο… «Yin» που δεν βρήκες!

12. Οι Φίλοι Στη Ζωή Σου Είναι Η Μεγαλύτερη Επένδυση Που Πρέπει Να Κάνεις!

Δε χρειάζεσαι πολλούς. Μονάχα 3. Να σε ξέρουν και να σε καταλαβαίνουν. Και εύχομαι να είσαι τόσο τυχερός όσο εγώ…

13. Η Πρωινή Γυμναστική ΔΕΝ Είναι Ευχάριστη Και ΔΕ Θα Σε Αναζωογονήσει Στο Υπόλοιπο Της Ημέρας.

Βασικά κανενός είδους η γυμναστική δεν είναι ευχάριστη. Μην κοιτάς που μερικοί λένε ότι την λατρεύουν. Παπαριές. Εμένα ρώτα…

14. Η Ομοφυλοφιλία Δεν Είναι Ανωμαλία.

Δεν είναι καν επιλογή! Αγάπη λέγεται. Αγάπη για έναν άνθρωπο που τυχαίνει να έχει το ίδιο φύλο με εσένα.

15. Η Υστεροφημία Είναι Ο Μεγαλύτερος Στόχος Των Ανθρώπων!

Δεν έχω καταλήξει ακόμα γιατί μας νοιάζει τόσο πολύ η γνώμη τρίτων για τη μούρη μας. Δεν ξέρω καν αν ο στόχος για μεταθανάτια ευγνωμοσύνη έχει τελικά κάποιο νόημα -θέλω να πω, αφού στο τέλος θα πεθάνεις καλέ μου-. Αυτό που ξέρω είναι η υστεροφημία έχει χαράξει καριέρες, έχει σταματήσει πολέμους και έχει πνίξει τα μεγαλύτερα συναισθήματα.

16. Η Κίτρινη Τεκίλα Φταίει Για Όλα!

Σκέτη! Με μια φέτα πορτοκάλι.

17. Μερικές Φορές Η Σιωπή Είναι Προτιμότερη Από Τις Λέξεις.

Μη μιλάς. Σε έναν χωρισμό, στις φήμες,  όταν δεν πιστεύουν σε εσένα, στις προσβολλές και σε καβγά τρίτων. Η σιωπή δε σημαίνει έλλειψη επιχειρημάτων. Η σιωπή δεν είναι αδυναμία! Μερικές φορές το να επιλέξεις να μη μιλάς είναι μια τρανή απόδειξη του ότι έχεις κουραστεί να δίνεις εξηγήσεις σε ανθρώπους που δε θέλουν καν να καταλάβουν τι εννοείς!

18. Ζει Ανάμεσα Μας Κόσμος Που Ξεχνά Να Φάει!

Τι θα πει ρε μάνα μου «Ξέχασα να φάω»; Ποιος ξεχνάει να φάει την τρέλα μου μέσα; Και γιατί εγώ με το που ξυπνάω, τρέχω 100αρι στο ψυγείο για να δω τι θα περιέχει το πρωινό μου; Ήμαρτον δηλαδή…

19. Οι Άνθρωποι Που Μας Όρισαν, Δε Μας Μιλάνε Πια.

Ή δε τους μιλάμε εμείς. Γενικά δεν επικοινωνούμε! Τελεία. Και παύλα. Και θαυμαστικά. Βάλε και μαγιονέζα να γλιστράει…

20. Το Μίσος Έχει Σταματήσει Να Είναι Cool.

Ούτε σε κάνει μυστηριώδη και ελκυστικό. Ίσα-ίσα, που ασχημαίνει τα χαρακτηριστικά σου, σε κλείνει περισσότερο στον εαυτό σου και γενικά πάρε το αλλιώς γιατί θα…βρεις!

21. Είναι Ok, Αν Δεν Είσαι Ok!

Το τι ψέμα έχω αραδιάσει τόσα χρόνια στην ερώτηση «Είσαι καλά;» δεν μπορείς να φανταστείς. Γιατί πρέπει να είμαι πάντα καλά ντε; Τι είμαι; Τελετάμπις; Είναι ok να νιώσεις λίγο ευάλωτος. Είναι ok να προδώσεις τα συναισθήματα σου. Είναι ok να κλαις. Κανείς δε θα σκεφτεί κάτι διαφορετικό εκτός από εσένα.

22. Κανείς Δεν Μπορεί Να Εξοικειωθεί Με Το Θάνατο!

Όχι μωρό μου. Δε μιλάω για το δικό σου θάνατο. Αυτά είναι τα εύκολα μονοπάτια. Στο θάνατο σου (μπα σε καλό μου από το πρώτο post) δε θα νιώσεις τίποτα. Προσπάθησε όμως να φανταστείς την απώλεια δικών σου ανθρώπων; Το πώς για παράδειγμα είναι εσύ να ζεις και κάποιος άλλον να…λείπει;

23. Η Προπαίδεια Μαθαίνεται Μέχρι Τη Δευτέρα Δημοτικού.

Ήρθε η ώρα να σου ομολογήσω τη μεγαλύτερη ντροπή της οικογένειας μου. Το μεγαλύτερο παράπονο του μπαμπά μου. Η μαμά κλείνει τα παράθυρα να μη μας ακούσει η γειτονιά και ο αδερφός μου φεύγει από το σπίτι γιατί δεν μπορεί να το αντέξει. Ναι! Μπήκα αισίως στα 25 και ΔΕΝ ξέρω ακόμα την προπαίδεια. Αλλά αλήθεια. Δε φταίω εγώ. Ο κύριος Φάνης φταίει, στο σχολείο…

24. Η Γνώμη Για Τον Εαυτό Σου Είναι Αυτή Που Μετράει Περισσότερο.

Στο τέλος της ημέρας , το μόνο πράγμα που πραγματικά έχει σημασία είναι τι γνώμη έχεις εσύ για τον εαυτό σου! Οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται και μέχρι το επικό φινάλε ο μόνος που είναι σίγουρο ότι θα μείνει δίπλα σου, μάντεψε…είσαι εσύ ο ίδιος! Μάθε να ακούς τη διαίσθησή σου και μην αφήνεις να επηρεάσει το τι λένε οι άλλοι για σένα! Όλα τα άλλα είναι απλά θόρυβος. 

25. Χάραξε Το Δικό Σου Δρόμο!

Δεν είναι πάντα καλό να ακολουθείς την αγέλη ακόμα και αν η παρέκκλιση από το δρόμο τιμωρείται θανάσιμα. Κανείς δεν έχει πετύχει τίποτα σ” αυτόν εδώ τον κόσμο ακολουθώντας το μονοπάτι. Χρειάζεται ρίσκο να βγεις μπροστά όμως έλα που μόνο έτσι θα καταφέρεις να δημιουργήσεις τη δική σου αγέλη… Roooaaarrrr