Στις αρχές του 2019 θα μπορούσε να επιτευχθεί η λειτουργία του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης για διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές, όπως επισημάνθηκε, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης της Κοινής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Τουρκίας για τις Σιδηροδρομικές και Συνδυασμένες Μεταφορές (Joint Expert Group on Rail and Intermodal Transport).

Μάλιστα, για την επίτευξη του στόχου αυτού, συμφωνήθηκε να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις όπως π.χ. η μελέτη των τεχνικών χαρακτηριστικών της σύνδεσης των δύο σιδηροδρομικών δικτύων.

Μνημόνια συνεργασίας

Στη διάρκεια της δεύτερης διμερούς συνάντησης επισημάνθηκε ακόμη ότι στις αρχές του 2018 οι δύο πλευρές αναμένεται να προχωρήσουν στην υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών και κοινών δράσεων στον τομέα της εξωστρέφειας. Συμφωνήθηκε δε να αρχίσει η προετοιμασία των κειμένων για τα μνημόνια συνεργασίας, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή τους μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, οπότε προβλέπεται να λάβει χώρα η Συνάντηση Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας-Τουρκίας.

Συνεργασία με Βουλγαρία

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ακόμη ότι χρειάζεται να προχωρήσουν οι αναγκαίες συνεννοήσεις με την Βουλγαρία, ώστε από κοινού οι τρεις χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών και να αναπτύξουν συνέργειες σε θέματα σιδηροδρομικών υποδομών, που θα διευκολύνουν τις μεταξύ τους μεταφορές. Στη δεύτερη συνάντηση της Κοινής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων από ελληνικής πλευράς επικεφαλής ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνος Βούρδας και από τουρκικής πλευράς ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής των Τουρκικών Σιδηροδρόμων (TCDD),΄Ισα Απαϊντίν (Isa Apaydin).

Η Κοινή Ομάδα εξέτασε, επίσης, τις δυνατότητες συνεργασίας των σιδηροδρομικών φορέων των δύο χωρών για ανάληψη επιχειρηματικών δράσεων σε τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική (εξωστρέφεια). Η επόμενη συνάντηση της Κοινής Ομάδας θα γίνει στην Τουρκία, την άνοιξη του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ