Τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ, τα οποία μεγαλώνουν σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον και τρέφονται με αγνές, φυτικές τροφές, εξασφαλίζοντας την μοναδική, αυθεντική γεύση του ορεινού κοτόπουλου με σιγουριά, δίνουν μικρές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές για το πώς να μαγειρέψετε σωστά ένα κοτόπουλο!

Κανόνες συντήρησης

Για τα νωπά

• Μόλις αγοράσουμε το κοτόπουλο, πρέπει αμέσως να το βάλουμε στο ψυγείο.

• Ποτέ δεν το αφήνουμε εκτεθειμένο σε θερμοκρασία δωματίου στον πάγκο της κουζίνας.

• Αφήνουμε πάντα το κοτόπουλο στην αρχική του συσκευασία και το αποθηκεύουμε στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου.

• Όταν τοποθετούμε το κοτόπουλο στο ψυγείο φροντίζουμε να το καλύπτουμε καλά, γιατί διαφορετικά χάνει την υγρασία του.

 

 Ασφαλής απόψυξη

Στο ψυγείο

Το κατεψυγμένο κοτόπουλο το αποψύχουμε πάντα μέσα στο ψυγείο. Η διαδικασία θα χρειαστεί περίπου μια ολόκληρη ημέρα. Αν το κοτόπουλο είναι τεμαχισμένο, η απόψυξή του θα χρειαστεί από 4 μέχρι 8 ώρες, ανάλογα με το πάχος των κομματιών.

Σε κρύο νερό

Αν βιαζόμαστε, μπορούμε να αποψύξουμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο μέσα σε κρύο νερό. Η διαδικασία απαιτεί 2 ώρες περίπου, με αλλαγή νερού δύο-τρεις φορές ενδιάμεσα.

Στα μικροκύματα

Στις μέρες μας καλή εναλλακτική λύση αποτελεί η απόψυξη στον φούρνο μικροκυμάτων, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ο τρόπος αυτός «μαγειρεύει» ελαφρώς το κοτόπουλο και το σκληραίνει.

Όταν μαγειρεύουμε

 

Στο φούρνο

  1. Όταν ψήνουμε ολόκληρο το κοτόπουλο στο φούρνο θέλουμε να μείνει τρυφερό το στήθος, καλό είναι να καλύπτουμε το σημείο με αλουμινόχαρτο και να το αφαιρούμε τα τελευταία 20 λεπτά του ψησίματος.
  2. Η καλύτερη λύση για τραγανή πέτσα είναι να ψήσουμε το κοτόπουλο σε υψηλή θερμοκρασία στους 200-220ο C, στην αρχή και μετά να συνεχίσουμε το ψήσιμο στους 180ο C
  3. Το ταψί μέσα στο οποίο ψήνεται το κοτόπουλο, καλό είναι να είναι ρηχό, έτσι ώστε η θερμότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλα τα σημεία του κρέατος. Κατά την διάρκεια του ψησίματος, αλείφουμε την επιφάνεια του κοτόπουλου με τα υγρά από το ταψί.
  4. Ένα εύκολος τρόπος να είμαστε σίγουροι ότι το ψήσιμο έχει ομοιομορφία είναι να γυρίζουμε μια φορά το κοτόπουλο κατά την διάρκεια το ψησίματος, ειδικά εάν μιλάμε για μερίδες.
  5. Το κοτόπουλο έχει ψηθεί όταν τα μπουτάκια του κινούνται χωρίς καμία αντίσταση όταν τα ακουμπάμε. Εναλλακτικά, τα τρυπάμε με ένα πιρούνι και αν τα υγρά δεν έχουν κόκκινη απόχρωση και είναι καθαρά, τότε το κοτόπουλο είναι καλά ψημένο.
  6. Μετά το ψήσιμο στον φούρνο ή στη σχάρα, πρέπει να αφήσουμε ολόκληρο το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για περίπου 10 με 15 λεπτά πριν το κόψουμε έτσι ώστε να μπορέσουν να ανακατανεμηθούν τα υγρά στη σάρκα του.

Στην κατσαρόλα

  • ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ μαγειρεύεται σχεδόν πάντα σε κομμάτια. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται πρώτα να σοταριστεί καλά, ενώ πολλές συνταγές τελειώνουν στον φούρνο. Γι’ αυτό πρέπει να διαλέγουμε σκεύη που μπορούν να μπουν και στον φούρνο.
  • ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ πρέπει πάντα να γίνεται σε μέτριες προς χαμηλές θερμοκρασίες γιατί διαφορετικά θα στεγνώσει.
  • ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ καθοριστικό για την τελική γεύση είναι το καλό σοτάρισμα των υπόλοιπων συστατικών της συνταγής.
  • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ συχνά τα υγρά στην κατσαρόλα και, αν χρειαστεί συμπληρώνουμε αντί για το νερό, ζωμό κότας.

Στο τηγάνι

Τα προτερήματα της τεχνικής αυτής είναι ότι μας δίνει τραγανή υφή στο εξωτερικό κομμάτι του κρέατος και πολύ ζουμερό εσωτερικό. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το κρέας πανάρεται με διαφορετικά υλικό, όπως αλεύρι, αβγό, ξινόγαλα, φρυγανιά και κάθε είδους κουρκούτι για το μαγείρεμα.

Γνωρίστε τα Κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ ΕΔΩ
Επισκεφτείτε τη facebook page των Κοτόπουλων ΠΙΝΔΟΣ ΕΔΩ