Πείτε αλήθεια, υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από ένα πιάτο ζυμαρικών ή από μια νόστιμη και αφράτη -ή λεπτή- πίτσα με εξαιρετικά υλικά; Όπως και να το κάνουμε η ιταλική κουζίνα υπερέχει όλων των άλλων και εμείς είμαστε λάτρεις της! Γι αυτό ξεχωρίσαμε 10 μοναδικά ιταλικά εστιατόρια τόσο στα βόρεια και στα νότια όσο και στο Κέντρο, που αξίζει να δοκιμάσετε…

Alio

Iδιαίτερα δραστήριος είναι τη φετινή χρονιά ο σεφ Γιάννης Λουκάκος, αφού λίγο καιρό μετά το opening του Buddha’s Hand, άνοιξε το νέο του εστιατόριο, που βρίσκεται επίσης στο Χαλάνδρι. Το Alio, που παίρνει το όνομα του από το επίρρημα aliō, που σημαίνει αλλού, έρχεται να επανασυστήσει την ιταλική κουζίνα, παρουσιάζοντας τις παραδοσιακές γεύσεις αλλιώς. Στο μενού του βρίσκουμε πιάτα όπως Carpaccio λαβράκι με σάλτσα vierge με ντοματίνια, κάππαρη, ελαιόλαδο, τσίλι και λεμόνι, Vitello tonnato με black angus, ρόκα, σάλτσα τόνου, τηγανητή κάππαρη και λεμόνι confit, Λιγκουίνι με μελάνι σουπιάς, αχινό, καλαμάρι, ‘nduja, ψητά ντοματίνια, λεμόνι και τσίλι, Bistecca με τηγανητή πολέντα και baby σαλατικά, ενώ δεν λείπουν και οι πίτσες.

Βασιλέως Γεωργίου 34, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6850745.

Alpino
Σαν ένα από τα παλιά ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα, το Alpino δίνει μεγάλη βάση στα ζυμαρικά, τα οποία είναι χειροποίητα και, μάλιστα, πριν δείτε τον κατάλογο σας έρχονται μέσα σε μια ξύλινη κασετίνα για να διαλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο. Αξίζει να ξεκινήσετε με flan από άγρια μανιτάρια, τρούφα και σάλτσα από τυρί taleggio, μοσχαρίσιο carpaccio με τραγανούς κύβους τηγανητής gorgonzola που λιώνει στο στόμα και συνδυάζεται αρμονικά με μαρμελάδα ντομάτας. Για τους λάτρεις του κρέατος, μια tagliata από μοσχάρι black angus συνοδευμένη με τηγανητές πατάτες είναι ιδανική επιλογή. Για το τέλος, πρέπει απαραιτήτως να κρατήσετε χώρο και για κάποιο γλυκό, που σερβίρεται μαζί με το δικό τους δροσερό λιμοντσέλο ή έναν αρωματικό espresso.

Λεωφ. Ποσειδώνος 4 & Ναϊάδων, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9840855 / Παπανικολή 66, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6815355.

Cardinale
Στην κουζίνα την μπαγκέτα κρατά ο Κώστας Τσίγκας, ενορχηστρώνοντας ένα ιταλικό μενού σύγχρονο και καθημερινό, ψαγμένο αλλά οικείο, δίχως εξάρσεις επιτήδευσης, με γεύσεις ισορροπημένες και «εύκολες» για το ελληνικό κοινό. Η κάβα είναι παραπάνω από πλήρης και με ωραίες προτάσεις για τα ιταλικά πιάτα του Τσίγκα. Όπως και για τα κροστίνι που σερβίρονται στο μπαρ, για να συνοδεύουν το κρασί όταν δεν θέλεις ακριβώς να φας αλλά δεν θέλεις να μείνεις και νηστικός. Το πιο ιντριγκαδόρικο πιάτο που δοκιμάσαμε, τα φασόλια με μύδια, αλλαντικό ντούγια και φρυγανισμένο ψωμί κέρδισε την καρδιά μας, η καρμπονάρα ήρθε πλούσια και γευστική, το χοιρινό φιλέτο με κρούστα φουντουκιού ζουμερό και ωραία ψημένο, με τα λαχανικά μπενιέ να προσθέτουν πόντους στο σύνολο.

Μητροπόλεως 38, τηλ. 210 3314397.

cupola1

Cupola
Με την τεχνική και τη γνώση ενός μεγάλου μάγειρα, ο Στέφανο Ρόσι έστησε μια ολοκαίνουρια κουζίνα στο Παγκράτι, εκεί που παλιά ήταν το Cuccina Povera. Κάνοντας ευτυχισμένη τη νέα πιάτσα που, μπορεί να έχει πολλά, ποτέ της όμως δεν είχε μια αυθεντική napoletana pizza που ψήνεται στον αυθεντικό φούρνο από τη Νάπολη, με εκείνη την υπερλεπτή ζύμη και το τραγανο-αφράτο φουσκωτό γείσο, που γίνεται ακόμη πιο βέρα όταν τη φτιάχνεις με ντοματίνια San Marzano και μοτσαρέλα βουβαλίσια. Η Cupola, όμως, δεν είναι μόνο πιτσαρία, αλλά ένα ολόκληρο τραπέζι στρωμένο α λα ιταλικά, με τα κρασιά του, που επιλέγει ο Γιάννης Μακρής, και το aperitivo bar του με τα prosecco κοκτέιλ του Σπύρου Κερκύρα. Αξίζει να δοκιμάσεις το bollito veronese, σπεσιαλιτέ της Βερόνα και πατρίδας του Στέφανο, μια εντυπωσιακή κατσαρόλα με γλώσσα μοσχαρίσια, σιγομαγειρεμένο οσομπούκο, coteccino και σάλτσα peara, ένα πιάτο που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει στα ιταλικά των Αθηνών. Κλασικό κλείσιμο, με τιραμισού, πανακότα και σοκολατένιο tortino.

Eυφορίωνος 13, Παγκράτι, τηλ. 211 4117444.

Dal Professore
Στην πολυσύχναστη Αγίου Κωνσταντίνου, φωτεινό και με άπλετη θέα στο δρόμο, με μοντέρνα, μίνιμαλ διακόσμηση, είναι από τα μαγαζιά που σε κάνει να αισθάνεσαι ζεστά και άνετα από την πρώτη στιγμή που περνάς το κατώφλι του. Στο μενού του… κυρίου καθηγητή Νίκου Δημητροκάλη, που πραγματικά κατέχει την ιταλική κουζίνα και πατάει καλά στη γη για να τη φτιάξει, θα βρείτε νόστιμα πιάτα που συνδυάζουν κλασικά υλικά όπως π.χ μπρουσκέτα με τέλεια ψημένο καγιανά με φλοίδες τρούφας. Όταν βρίσκει το κατάλληλο κρέας φτιάχνει την περίφημη πορκέτα, που είναι χοιρινό ψημένο με βότανα από το οποίο έχουν αφαιρεθεί όλα τα κόκαλα ενώ το ραγού του αγριογούρουνου επάνω σε παπαρδέλες είναι εξαιρετικό. Τα γλυκά του είναι κλασικά, π.χ. τιραμισού και πανακότα, αλλά πολύ φινετσάτα και ελαφριά.

Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, τηλ. 210 6109988.

Frankie
Το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε στο Κολωνάκι, από τα τέλη Ιουλίου, όμως, το εστιατόριο της οικογένειας του ομίλου Nice n Easy, που τιμά με τ’ όνομά του τον αγαπημένο Αμερικανό ερμηνευτή Φρανκ Σινάτρα, απέκτησε το νέο του αδελφάκι στα βόρεια. Στην ανοικτή κουζίνα δεσπόζει ένας ξυλόφουρνος και μια όμορφη βιτρίνα με ιδιαίτερα αλλαντικά και άλλα εκλεκτά είδη, καθώς και εδώ ακολουθείται η farm to table φιλοσοφία, που χαρακτηρίζει όλα τα εστιατόρια του ομίλου. Λατρέψαμε την Βurratina σε φύλλα ρόκας με φρέσκο λάδι βασιλικού και τρίχρωμα ντοματίνια, την Bistecca “alla Fiorentina”, με λάδι τρούφας, σπανάκι και baby πατάτες, όπως και το μοναδικό Ριζότο μανιταριών με ξύσμα φρέσκιας τρούφας και παρμεζάνα. Από τα ζυμαρικά η Carbonara με καπνιστή πανσέτα, παρμεζάνα Reggiano και κρόκο αβγού κάνει τη διαφορά. Σημειώστε ότι το Frankie προσφέρεται για brunch τα Σαββατοκύριακα.

Χ. Τρικούπη 125, Ν. Ερυθραία, τηλ: 210 800 3851 / Σκουφά 42, Κολωνάκι τηλ: 210 3647052. 

Il Covo
Υπάρχουν εκατοντάδες ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα. Ελάχιστα, όμως, σερβίρουν πραγματικό ιταλικό φαγητό. Το Il Covo είναι ένα από αυτά. Κομψό, με ανοιχτή πρόσοψη, θυμίζει πραγματικά μια τρατορία στο Μιλάνο με τον ξυλόφουρνο της πίτσας να βρίσκεται στη σάλα για να είναι ορατός στον κόσμο. Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Δεν μπορείτε να τον δοκιμάσετε όλο εκτός κι αν πάτε με παρέα 10 ατόμων. Επίσης το Il Covo έχει πάντοτε πιάτα ημέρας ανάλογα το τι θα βρεθεί στην αγορά. Την ημέρα της επίσκεψής μας δοκιμάσαμε πίτσα με γλυκιά και πικάντικη γκοργκοντζόλα και ρόγες από σουλτανίνα. Εξαίρετος συνδυασμός! Το τουρνεντό ροσίνι, μια ξεχασμένη συνταγή του παρελθόντος, ήταν τόσο καλό που λες και το είχε φτιάξει ο ίδιο ο Ροσίνι.

Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, τηλ. 210 6095300.

peccati

Peccati di Gola
Στη Γλυφάδα βρίσκεις και το επίσης Peccati di Gola, που σε κάθε επίσκεψη σε κάνει να ευχαριστείς τη Νάπολη για τις νοστιμιές που χάρισε στον κόσμο! Πολλοί θα σου το συστήσουν ως το μέρος με την καλύτερη πίτσα στα νότια της πόλης και ίσως δεν έχουν άδικο, αφού οι ναπολιτάνικες πίτσες τους είναι πραγματικά πολύ καλές. Και τα ζυμαρικά τους όμως δεν πάνε πίσω. Οι ταλιατέλες με καραβίδες, φινόκιο και πέστο ρόκας θα γίνουν το αγαπημένο σου πιάτο, ενώ σίγουρα θα σου αρέσουν και οι πένες ολικής αλέσεως με λαχανικά caponata και τα νιόκι με γαρίδες και κολοκυθάκια.

Κύπρου 50, Γλυφάδα, τηλ. 210 8981511.

Ramino
Μικρό και χαριτωμένο, casual και κομψό μαζί, το νέο εστιατόριο στη Γλυφάδα κερδίζει μεμιάς τις εντυπώσεις και κλείνει το μάτι στην ιταλική κουζίνα με ένα κατάλογο μπιζουδάκι. Το μικρό ιταλικό Ramino βρίσκεται κολλητά δίπλα στο Mezze Glyfada και είναι το πιο μικρό παιδί του ομίλου Καστελόριζο. To όνομά του στα ιταλικά θα πει «χάλκινο σκεύος», γι’ αυτό κι ο χώρος έχει το χαλκό ως βασικό στοιχείο στη διακόσμησή του. Μικρός χώρος, όμορφα φωτισμένος, μια προέκταση της μικρής κουζίνας που βρίσκεται σε κοινή θέα, γιατί δεν έχει τίποτα να κρύψει. Στο κέντρο της κυριαρχεί ο φούρνος για την πίτσα. Δοκιμάστε pizza με λεπτή υπέροχη ζύμη από μελάνι σουπιάς και καλαμάρι, vitello tonnato με τρυφερό μοσχαρίσιο φιλετάκι και απαλή σάλτσα τόνου, τα gnocchi fonduta με φοντί παρμεζάνας, λευκό κρασί και μοσχοκάρυδο. Παπαρδέλες με κεφτεδάκια σε λεμονάτη σάλτσα alfredo ή με μοσχαρίσια μάγουλα και σάλτσα κόκκινου κρασιού, και μην παραλείψετε το τιραμισού στο τέλος.

Λεωφ. Αγγέλου Μεταξά 34, Γλυφάδα, τηλ. 210 8944430.

trattoria

Trattoria
Το διάσημο ιταλικό εστιατόριο του Zanni Vincenzo, στα βόρεια της πόλης, για περισσότερα από 15 χρόνια τώρα μας μυεί με τον πλέον νόστιμο τρόπο στα μυστικά της ναπολιτάνικης κουζίνας. Και μπορεί οι περισσότεροι να μιλούν για τις φοβερές πίτσες του, αλλά οι λάτρεις των ζυμαρικών ξέρουν ότι εκεί απολαμβάνουν και απίστευτες ιταλικές μακαρονάδες. Αγαπημένες επιλογές τα bucatini all’ amatriciana με σάλτσα ντομάτας και καυτερή πιπεριά, η πάντα ευπρόσδεκτη aglio, olio e peperoncino και, βέβαια, τα φρέσκα ραβιόλι γεμιστά με ρικότα και σπανάκι και σερβιρισμένα με σάλτσα 4 τυριών.

Αναξαγόρα 19, Ν. Ερυθραία, τηλ. 210 6253633.

 

Πηγή: olivemagazine.gr