Για τους γνώστες είναι ήδη αγαπημένο σημείο συνάντησης για φαγητό με ωραία ατμόσφαιρα και καλή παρέα.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Το Τσιρ Τσιρ Μεζέ, σ’ ένα από τα ιστορικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης, την Αγορά Μοδιάνο, συνδυάζει τη νοσταλγικότητα, τις γεύσεις από την μεγάλη παράδοση του ελληνικού μεζεδοπωλείου και τη φρέσκια ματιά αξιοποιώντας εξαιρετικές πρώτες ύλες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μία μεγάλη γκάμα από κρασί, αποστάγματα και μπύρες και εκτός καταλόγου, σε περιβάλλει στις προθήκες και μπορείς να την επιλέξεις ή να τις προμηθευτείς σε πολύ καλές τιμές.
Αυτό ισχύει άλλωστε και για τα προϊόντα «μπακαλικής» διατηρώντας στοιχεία από το κλασσικό παντοπωλείο – μεζεδοπωλείο παλαιότερων εποχών.

Τι κάνει το Τσιρ Τσιρ Μεζέ τόσο δημοφιλές;

Αν αναρωτηθεί κανείς τι κάνει μία επιχείρηση, όπως το Τσιρ Τσιρ Μεζέ, να παραμένει τόσο δημοφιλής σε ένα σημείο της πόλης, όπου σίγουρα υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές, η δική μου εξήγηση είναι ότι διατηρεί το τρίπτυχο ποιότητα, δημιουργικότητα, εξυπηρέτηση σ’ ένα σταθερά υψηλό επίπεδο.

Ένα μεσημέρι Παρασκευής μετά από συναντήσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αποφάσισα να σταματήσω στο Τσιρ Τσιρ Μεζέ στην Αγορά Μοδιάνο, στο τμήμα εκείνο που δεν είναι ανακαινισμένο και διατηρεί αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχουμε συνηθίσει για δεκαετίες. Είχε περάσει καιρός από τότε που ξαναβρέθηκα στο συγκεκριμένο εστιατόριο-μεζεδοπωλείο και είχα την περιέργεια να δοκιμάσω πιάτα ταιριαστά μ’ ένα τσιπουράκι σ’ αυτό το μεσημεριανό break αλλά και να δω τι έχει αλλάξει στο μενού από την τελευταία φορά που δοκίμασα τις προτάσεις του.

Το Τσιρ Τσιρ Μεζέ στην Αγορά Μοδιάνο – γιατί πλέον μας σερβίρει και στον Εύοσμο (Καραολή & Δημητρίου 9, Εύοσμος, 2310759000) – διατηρεί ως χώρος το νοσταλγικό συναίσθημα και την ατμόσφαιρα του μεζεδοπωλείου της αγοράς και μάλιστα μιας ιστορικής Αγοράς της Θεσσαλονίκης.

Ένας από τους σερβιτόρους με πολύ ευχάριστη διάθεση μου πρόσφερε ψαρόσουπα ημέρας ως καλοσώρισμα μέχρι να αποφασίσω τι θα «τσιμπούσα». Ο κατάλογος, πλήρης σε κάθε κατηγορία εδεσμάτων, σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις και με το τεμάχιο, όπως π.χ. γαρίδες ή μικρές ποσότητες για παράδειγμα 10 σαρδέλες τηγανητές διευκολύνοντας έτσι σε μια παρέα να υπάρξουν διαφορετικοί συνδυασμοί γεύσεων και να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Η δική μου επιλογή ήταν τέσσερις γαρίδες, μία μερίδα σαρδέλες «παντρεμένες» και λάχανο τουρσί. Γνώριζα ήδη ότι τα τουρσιά, οι αλοιφές και όλες οι άλλες παρασκευές είναι χειροποίητες και ετοιμάζονται με ιδιαίτερη φροντίδα.

Παρατηρούσα όσο γέμιζαν σταδιακά τα γύρω τραπέζια αλλά και εκείνα στον εξωτερικό χώρο το πώς η συμπεριφορά του προσωπικού και συνολικά η ατμόσφαιρα βοηθούσε τους θαμώνες να απολαύσουν το φαγητό τους και να χαλαρώσουν ξεκινώντας νόστιμα το Σαββατοκύριακό τους. Στα ράφια γύρω μου, μια μεγάλη ποικιλία κρασιών και αποσταγμάτων μου θύμιζε ότι μπορώ να παραγγείλω όποια φιάλη επιθυμώ πέραν από τις προτάσεις του καταλόγου και να μου τη σερβίρουν ή να την προμηθευτώ για το σπίτι και μάλιστα σε τιμές κάβας. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα «μπακαλικής», όπως λέμε, τουρσιά, αλίπαστα, σάλτσες, τυριά, όπως συνέβαινε στα παλιά Παντοπωλεία – Μεζεδοπωλεία.
Από το συνολικό μενού έχω κι άλλα αγαπημένα πιάτα από κάθε κατηγορία, που θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας, αν και καλό είναι να επισκεφθείτε το μενού για να έχετε συνολική εικόνα μ’ ένα κλικ εδώ.

Αγαπημένα πιάτα: η ρεγγοσαλάτα, το παστουρμανλί, το χειροποίητο ντολμαδάκι, τα σογάνια (πολίτικη συνταγή με κρεμμύδια γεμιστά με κιμά) ο «φωτογράφος» (καβουρμάς με χόρτα και αυγό), τα τηγανιτά κεφτεδάκια με ούζο ή σχάρας, μελωμένα μπριζολάκια, η μακαρονάδα του βουνού (μοσχαρίσιος καβουρμάς, πέστο βασιλικού,σάλτσα ντομάτας, σουσάμι, παρμεζάνα) αλλά και του ψαρά (γαρίδες, μύδια, γάμπαρη), η σιγομαγειρεμένη πορκέτα με τη σάλτσα από τα ζουμιά της, η καβούρομακαρονάδα αλλά και το «λιόκαφτο» χταπόδι, ένα λιαστό χταπόδι που καπνίζεται και δε θα το βρείτε πουθενά αλλού. Φυσικά υπάρχουν και ψάρια, θαλασσινά και κρεατικά, όπως διάφορα steaks, με τα κρέατα να είναι αποκλειστικά ελληνικά. Όπως ανέφερα οι μερίδες είναι χορταστικές και προτείνω να βάλετε τα πιάτα στη μέση και να απολαύσετε τη γευστική ποικιλία.

 

Ποιότητα, δημιουργικότητα, εξυπηρέτηση καθιστούν το Τσιρ Τσιρ Μεζέ ένα από τα δημοφιλέστερα μεζεδοπωλεία στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης για τους Θεσσαλονικείς που εκτιμούν το καλό φαγητό αλλά και για τους επισκέπτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

 

Περιοχή
Κέντρο

Διεύθυνση
Ερμού 26 (Αγορά Μοδιάνο)

Τηλέφωνο
2310283739

Facebook: Τσιρ Τσιρ Μεζέ

Instagram: tsirtsirmeze.skg

Website: tsirtsirmeze.gr