Ήπιατε τον καφέ σας και δεν έχετε κάποιον να σας διαβάσει το φλιτζάνι; Τώρα μπορείτε να έχετε την προσωπική σας πρόβλεψη στην οθόνη του κινητού σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή (application) στο «έξυπνο» κινητό σας. Η εφαρμογή, ιδέα του Κώστα Κούκουλη, υπεύθυνου καταστημάτων εστίασης (καφέ) στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη πάρα πολλά downloads. Το πρωτότυπο αυτό app διατίθεται, πέρα από τα ελληνικά, σε αγγλικά, τουρκικά και αραβικά. Η εφαρμογή- τόνισε ο κ. Κούκουλης- έχει χρήστες στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Αυστραλία και την Κύπρο.

Ο λόγος για το application της «Καφεμαντεία Greek Style» για smartphones android στο play store της Google. Η επίσημη κυκλοφορία του έγινε στις 1/7/2016.

Του άντρα του πολλά βαρύ μη του μιλάτε πριν του «διαβάσουν» το φλιτζάνι

Σε αντίθεση με τα έμφυλα στερεότυπα και προκαταλήψεις, οι άντρες -είτε από την Ελλάδα είτε από χώρες του εξωτερικού- συνιστούν πολύ μεγάλο ποσοστό των χρηστών της εφαρμογής. Θέματα κυρίως οικονομικής φύσεως είναι αυτά που απασχολούν τον αντρικό πληθυσμό που «κατέβασε» την εφαρμογή. Η ανεργία, η οικονομική κρίση, η ανασφάλεια και η κατάρρευση του προτύπου του άντρα του κουβαλητή είναι -κατά τον κ.Κούκουλη- οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τους άντρες να θέλουν να μάθουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Η διαδικασία είναι απλή. Μόλις ο χρήστης «κατεβάσει» και ανοίξει την εφαρμογή και την συνδέσει με το προφίλ του στο Facebook λαμβάνει δώρο 30 μονάδες. Έπειτα -όπως εξηγεί ο κ. Κούκουλης- διαλέγει μία από τις δέκα καφετζούδες, η οποία ανάλογα με τη πείρα της «χρεώνει» διαφορετικές μονάδες. Οι φωτογραφίες του φλιτζανιού εξετάζονται σύμφωνα με χιλιάδες σύμβολα και σχηματισμούς βάσει της εμπειρίας των καφετζούδων. Οι προβλέψεις βγαίνουν ειδικά για τους χρήστες (ανάλογα με τις προσωπικές πληροφορίες που παρέχουν). Μόλις οι δωρεάν μονάδες εξαντληθούν, ο χρήστης μπορεί να τις ανανεώσει μέσω της εφαρμογής και της Google.

Το «διάβασμα» του φλιτζανιού ως «μορφή» ψυχανάλυσης

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, που επιλέγουν την «κλασική οδό» και πηγαίνουν στα καταστήματα για να τους διαβάσουν το φλιτζάνι πληρώνοντας 2,5 ευρώ, αναζητούν απαντήσεις για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Βέβαια, δε λείπουν κι εκείνοι που αποζητούν «έναν καλό λόγο, μία μορφή υποστήριξης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», λέει ο κ. Κούκουλης, αναφερόμενος σε παραδείγματα πελατών που επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά τα καταστήματα, λέγοντας στο προσωπικό πως «είναι η φθηνότερη ψυχανάλυση που θα μπορούσαμε να έχουμε».

Η «επέλαση» της καφεμαντείας και άλλων παρόμοιων πρακτικών

Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, ο χρήστης εντοπίζει εφαρμογές για «διάβασμα» του φλιτζανιού, ιστοσελίδες και λεξικά καφεμαντείας, οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να διαβάσει το δικό του φλιτζάνι, αλλά και παρόμοιες πρακτικές: Αυγομαντεία, κηρομαντεία, ενόραση φωτογραφίας και άλλες πρακτικές. Ορισμένες απ’ αυτές τις «υπηρεσίες» έχουν υψηλότερο κόστος (20-40 ευρώ) σε σχέση με το «διάβασμα» του φλιτζανιού. Το βέβαιο είναι πως όσο η ανθρώπινη «περιπέτεια» πάνω στη γη συνεχίζεται, τόσο και οι άνθρωποι θα αναζητούν απαντήσεις για το μέλλον.

Πηγή: huffingtonpost.gr