Στις γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς τα αφρώδη κρασιά έχουν την τιμητική τους. Ως aperitif, με τα ορεκτικά ή για να καλωσορίσουμε τον νέο χρόνο αποτελούν βασικό στοιχείο της εορταστικής κάβας. Η κορωνίδα των αφρωδών κρασιών είναι αναμφίβολα οι Σαμπάνιες. Αντίστοιχα αφρώδη κρασιά, τα οποία παράγονται σε άλλα μέρη της Γαλλίας ονομάζονται Cremant και αποτελούν μια έξυπνη επιλογή. Επιλέξαμε 4 γαλλικά αφρώδη, 3 Champagne και ένα Cremant, για το εορταστικό σας τραπέζι και σας τα παρουσιάζουμε:

Louis Roderer Brut Premier, Champagne, 40% Pinot Noir-40%Chardonnay-20% Pinot Meunier, 44,50€
Παράγεται από παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια κρασιά των τριών ποικιλιών. Διαθέτει εντυπωσιακή αρωματική πολυπλοκότητα.

Crystal 2004, Louis Roderer, Champagne, 60% Pinot Noir-40% Chardonnay, 215€
Παράγεται μόνο σε καλές χρονιές και αφού ωριμάσει για τουλάχιστον 6 χρόνια με τις ζύμες στη φιάλη.

Veuve Clicquot Brut, Champagne, 50% Pinot Noir-30% Chardonnay – 20% Pinot Meunier, 42,80€
Η διάσημη χήρα χρησιμοποιεί κρασιά τουλάχιστον 9 ετών για την παραγωγή της.

Puree de Silex, Cremant de Loire, Vincent Girault, 60% Chenin Blanc-20% Chardonnay-20% Cabernet F, 16,80€
Πιο οικονομική αλλά όχι λιγότερο ποιοτική επιλογή.

Τις προτάσεις έκανε ο Οινολόγος Ανέστης Χαϊτίδης από την κάβα The Winehouse (www.winehouse.gr)