Την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος με τίτλο «Ανοιχτό Σχολείο στη Γειτονιά», ενέκρινε  το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις γειτονιές και να λειτουργήσουν ως χώροι πολιτισμού και δημιουργικότητας καθώς και ως σημεία αναφοράς για την ενεργή, συμμετοχική και ενδιαφέρουσα καθημερινότητα της τοπικής κοινότητας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές σχολείων, αλλά και γενικότερα στους κατοίκους των περιοχών στις οποίες θα υλοποιηθεί, αφορά σε πρώτη φάση τα παρακάτω έξι δημοτικά σχολεία, που διακρίνονται από διαφορετικά τοπικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά:

  • 67ο Δ.Σ. (Δ. Παπαθανασίου 41) 2η Δημοτική Κοινότητα
  • 77ο Δ.Σ. (Καβείρων – Παρμενίδη) 4η Δημοτική Κοινότητα
  • 11ο Δ.Σ. (Αμαλίας 60) 5η Δημοτική Κοινότητα
  • 55ο Δ.Σ. (Κ. Κρυστάλη 10) 1η Δημοτική Κοινότητα
  • 64ο Δ.Σ. (Μαζαράκη 1) 2η Δημοτική Κοινότητα
  • Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο (Ν. Καπάτου – Γαλανάκη) 2η Δημοτική Κοινότητα

Τα σχολεία θα παραμένουν ανοιχτά, θα φυλάσσονται και θα λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες, ως χώροι που θα υποδέχονται δράσεις και προγράμματα, αρχικά για δύο ημέρες σε εβδομαδιαία βάση, καθώς και τα Σαββατοκύριακα, εφόσον θα κρίνεται αναγκαίο.

Για την οργάνωση του προγράμματος θα συγκροτηθεί  Επιτροπή Έργου,  η οποία θα αποτελείται από τους Διευθυντές των Σχολείων, την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και από τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου, Βασίλη Βασιλειάδη.

Η Επιτροπή θα έχει την ευθύνη της εξυπηρέτησης των στόχων του προγράμματος και της καλής εκτέλεσής του, της διασύνδεσης και διάχυσης των δράσεων στο δίκτυο των σχολείων, της επικοινωνίας με τους συμμετέχοντες φορείς και τις δημιουργικές ομάδες, αλλά και της επαφής με την  τοπική κοινωνία.

Το πρόγραμμα θα συγκροτείται από το κάθε σχολείο με τη συνδρομή των πολιτιστικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και δημιουργικών ομάδων.